Araç Plakası Nasıl Alınır? Sorusuna Cevap Bulalım.
Her insanın planları arasında, bir gün araba satın almak vardır. İşte bu hayal gerçek olduktan sonra, kişilerin ilk aklına gelen soru “Araç plakası nasıl alınır“dır. Bu noktada, plakalar, araçların kimlikleridir denilebilir. Çünkü araçları birbirinden ayıran şey plakalarıdır ve trafikte de bu sayede kolayca birbirlerinden ayrılabilirler. Ayrıca aracın tüm işlemleri, plakası üzerinden halledilmektedir. Bu yazımızda araç plakası nasıl alınır sorusunu detaylı bir şekilde yanıtlayacağız.
Plaka alma işlemi, standart bir işlem olduğu için uzun sürmüyor ve de araç sahibine fazla bir maliyet getirmiyor. Ancak araç sahibi, özel bir plaka istiyorsa, işler değişiyor ve ödemesi gereken ücret de artıyor. Bu konuda yapılan istatistiklere göre, araç plakası seçimi, aracın modeli ve renk seçiminden sonra kişilerin en fazla önem verdikleri şey. Araç sahipleri, çoğu zaman standart bir plaka yerine; sevdikleri insanların isminin baş harflerini ya da kendileri için anlamlı başka harfleri almak istiyor. İşte bu tarz özel plakalardan tek seferlik bir ödeme alınıyor ancak şirket ya da ad soyad plakası alınıyorsa, sürücülerden her sene memur maaşı katsayısı üzerinden belirlenen bir ücret alınıyor. Peki araç plakası nasıl alınır? Gelin hep birlikte bakalım.
Öncelikle araba sıfır alındığında plaka seçimi kolaylaşıyor. Çünkü plaka bayileri ya da trafik müşavirleri, istenilen plakanın hangi trafik tescil şubesinde var olduğunu online olarak görebiliyorlar. Bu sayede kişi de, Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinden 24 saatliğine plakayı kendi adına rezerve edip; emniyet şubesine giderek belirlenen harcı yatırarak plakayı satın alabiliyor. Ancak eğer plaka, trafik tescil şubesinde yok ise, plakanın daha önce başkası tarafından alınmış ya da rezerve edilmiş olduğu anlaşılıyor. Ama kişi ısrarla o plakayı istiyorsa, sahibi ile birebir görüşmek gerekiyor.
Eğer araç ikinci el olarak satın alınıyorsa; noter, kişiye plakayı değiştirip değiştirmek istemediğini soruyor. Plaka değişikliği isteniyorsa, notere gerekli ücret ödendikten sonra EGM sitesinden plaka ayırtılıyor. Trafik tescil şubesine gidilerek eski plaka ile nüfus cüzdanı veriliyor, yeni plaka kaydı da 1 aylığına üzerine alınıyor. Araç ve plaka için gereken dosyalar açıldıktan sonra bilgiler işleniyor ve kişi ruhsatla beraber plakacıya giderek yeni plakayı tahsis ediyor.
Görüldüğü üzere, plaka almak son derece basit aşamalardan oluşuyor. Tescil işlemi tamamlanmış araçların, Trafik Tescil kuruluşlarındaki tescil işlemleri sırasında tahsil edilen plakaya ilişkin havale makbuzu ile birlikte; Türkiye Şoförler ve Otomobiller Federasyonu’na bağlı kuruluşlara bu makbuzu vermeleri koşuluyla plaka basım işlemi gerçekleştiriliyor. Plakaların standartları, Trafik Tescil mevzuatına göre belirlenmiştir. Bu mevzuata uygun olmayan plakalar, kişilere verilememektedir.
ACİL PLAKA İÇİN KANALLARIMIZ